Com és

On està?

La comarca d'Osona
Vic és la capital de la comarca d’Osona, situada al cor de Catalunya, en l’anomenada Catalunya Vella.
Les comarques que envolten Osona són: la Selva, la Garrotxa, el Ripollès, el Bergadà, el Bages i el Vallès Oriental.
La ciutat de Vic podríem dir que està situada al centre de la comarca d’Osona, enmig de la plana que porta el seu nom i rodejada per muntanyes. Com la majoria de capitals, és la població que està més ben comunicada per carretera: ja siguin carretes locals, comarcals i/o nacionals.
Per situar a Vic podem utilitzar les capitals i veure, així, que la seva situació és molt central. Per això, a través d’aquestes dades, podem veure la distància de Vic a una de les capitals i quant de temps hi ha en cotxe:

Situació de Vic dins d'Osona
POBLACIÓ - DISTÀNCIA - DURADA
Barcelona - 69km - 55 minuts
Girona - 60km - 50 minuts
Lleida - 164km - 120 minuts
Tarragona - 156km - 100 minuts

A més, des de 1875 el ferrocarril arriba a la ciutat.

Medi físic

Dins de la comarca d’Osona, Vic es caracteritza per l’aspecte planer i de pocs desnivells. La comarca està envoltada per altes muntanyes, el Montseny i la Serralada Transversal però, entremig d’elles,  podem trobar una plana: la Plana de Vic, i on trobarem la població que estem descrivint. Aquestes muntanyes que rodegen el centre d’Osona provoquen uns efectes molt característics en el clima: les boires durant l’hivern, l’aire fred durant gran part de l’any,etc.

La boira característica de la Plana
A prop de Vic podem veure el Gurri i el Mèder, dos afluents del Ter. Aquests dos rius no es caracteritzen per un cabal molt alt, però han ajudat molt en el desenvolupament de les adoberies i han provocat alguns desbordaments. 

Les terres vigatanes i, en general, de tota la plana es caracteritzen per la seva vegetació euro-siberiana, on serà molt habitual veure boscos de roures martinencs. La climatologia de la plana, la humitat dels sòls i la fertilitat de la terra  fan que la plana sigui un terreny apte per vegetació que necessita més humitat. Així doncs, si no hagués estat per la intervenció de l’ésser humà, a Vic, hi podríem trobar una gran quantitat de boscos naturals, plens de roures Martinencs. Però Vic no és l’excepció, aquests boscos naturals, amb els que molts hi somiem, han estat substituïts per les terres de conreu i  de pastura, per les zones residencials, les zones industrials i d’altres que aporten més diners.

Població

Les troballes arqueològiques ens indiquen que, ja en el Neolític, la plana de Vic tenia habitants. Per Vic o Ausa, com es deia antigament i d’on sorgeix el terme “osona”, hi passen els ibers,  els romans, els cristians i els àrabs.  Amb la millora del tipus de vida i de noves edificacions va anar augmentant la població. Durant el segle XVI i XVII, Vic pateix un augment molt alt de població,  l’any 1782 (s. XVII) Vic ja tenia més de 2.000 habitants. Les últimes onades migratòries cap a Vic, que esdevingueren un nou augment de població, van ser a mitjà segle XX. El desenvolupament de la indústria alimentària, l’augment de l’economia,  el desenvolupament del sector terciari... fan que Vic superi els 30.000 habitants a finals d’aquest segle. En època de bonança econòmica les onades migratòries enforteixen Vic, el treball i l’oci fan que joves treballadors s’endinsin a la ciutat. Però no sempre es gaudeix d’una bona economia, la crisi econòmica dels anys 80 va provocar que la població baixes fins els 28.000 habitants l’any 1991.

Malgrat  les crisis dels anys 80, si observem les dades dels darrers anys, podem veure com la població ha revifat demogràficament. L’any 2005 es calculava que a Vic hi havia 37.825 persones empadronades i, ara, la ciutat de Vic té aproximadament 40.000  habitants.

És gairebé impossible saber del tot cert quina és la dada exacta de persones que hi viuen. Vic, igual que moltes altres ciutats del món, pateix un seguit d’immigració no regulada ni coneguda. Tot i que els governs locals es capfiquen en voler-ho controlar tot i en fer il•legals a persones humanes, aquestes segueixen existint i no totes es poden controlar.

Cultura

Vic no deixa de banda la cultura, ans el contrari. L’àmplia gamma d’entitats i associacions culturals que té la ciutat demostren el seu interès per la cultura local i del país. Les entitats i les associacions de la ciutat es divideixen les tasques i els interessos.  Podem trobar entitats que responguin a interessos musicals, arqueològics, esportius, teatrals, tradicionals i folklore, etc.

Els fets més característics i importants que ens agradaria destacar al respecte són:

Amb interessos musicals hi destaquem l’Orfeó Vigatà, fundat l’any 1902 i amb una llarga història i tradició a les espatlles. També, cal parlar del Mercat de la Música Viva de Vic, una mostra més del interès musical d’aquesta magnífica ciutat.

Els equipaments culturals, com els teatres, les biblioteques, els auditoris i els museus són presents a tota la ciutat. Mai hi haurà prou, però tampoc se’n queda curt. A més, també cal esmentar el fet que, a Vic, hi ha una Universitat, la UVic, el que enriqueix culturalment, encara més, tota la ciutat. 

A nivell esportiu cal destacar amb molt d’orgull el Club Patí de Vic, un dels més grans de tot el país, destaca en la disciplina de l'hoquei, tot i que es fan d'altres esports.

Per últim, concretar que la festa major de Vic és el 5 de Juliol, on totes les entitats i tots els ciutadans surten al carrer a compartir bons moments amb els seus amics i veïns. 

Altres dades d’interès

La ciutat de Vic és un dels conjunts medievals més interessants i complerts de Catalunya: les façanes i els ponts romànics comparteixen vida amb els nous edificis i comerços. 

A ningú se li pot escapar la importància dels embotits vigatans, sobretot del fuet conegut arreu de l’Estat.

A finals d’octubre, es va presentar un nou rècord mundial a Vic: el lipdub amb més participació ciutadana. A més, cal tenir en compte que aquest libdup està fortament lligat a la cultura catalana i a les reivindicacions nacionals que últimament s’estan vivint al país. (enllaç del lipdub al youtube)